Αρχική   Επικοινωνία      
Σύνδεσμος για την Πρόληψη και
Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια

Χωρίς Χρέωση

 Χώροι Φιλοξενίας

Ο Χώρος Φιλοξενίας (Χ.Φ) δημιουργήθηκε ως ένα ασφαλές μέρος προσωρινής διαμονής για γυναίκες και τα παιδιά τους που βρίσκονται σε σωματικό και ψυχολογικό κίνδυνο από άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Ο Χ.Φ είναι κάτι περισσότερο από ένα καταφύγιο ανάγκης.

Όλα τα προγράμματα έχουν ως στόχο την ενδυνάμωση, ούτως ώστε οι φιλοξενούμενοι να μπορέσουν ελεύθερα και χωρίς επίκριση να επισημάνουν τις ανάγκες τους και να κάνουν τις επιλογές τους για να σπάσει ο κύκλος της βίας. Η συμμετοχή στα προγράμματα αποτελεί προϋπόθεση για την παραμονή στο χώρο φιλοξενίας.

Η λειτουργία του Χ.Φ διέπεται από κανονισμούς για μια θετική συμβίωση των φιλοξενουμένων και αποσκοπεί στο να εξασφαλίζεται η ηρεμία, η ασφάλεια και γενικά ένα ευχάριστο περιβάλλον για όλα τα άτομα.

Τι είναι ο χώρος φιλοξενίας και πώς μπορώ να μείνω εκεί;

Ο Χ.Φ είναι ένα ασφαλές σπίτι στο οποίο γυναίκες και παιδιά που βιώνουν οικογενειακή βία μπορούν να διαμένουν με ασφάλεια για προσωρινό διάστημα. Θα παραχωρηθεί δωμάτιο σε σένα και τα παιδιά σου. Οι υπόλοιποι χώροι του σπιτιού θα είναι κοινοί με τους άλλους φιλοξενούμενους. Η διεύθυνση του Χ.Φ είναι εμπιστευτική. Θα σου ζητηθεί να υπογράψεις ένα συμφωνητικό έγγραφο το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τους όρους διαμονής σου καθώς και κανόνες αναγκαίους για τη διασφάλιση τόσο της δικής σου ασφάλειας όσο και των άλλων.

Στην Κύπρο αυτή τη στιγμή λειτουργούν δύο Χ.Φ για θύματα βίας στην οικογένεια με την πρωτοβουλία του Συνδέσμου μας. 

Πώς μπορώ να διευθετήσω τη διαμονή μου σε χώρο φιλοξενίας;

Η τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης για θέματα Οικογενειακής Βίας 1440 (χωρίς χρέωση) μπορεί να σε ενημερώσει για τη διαθεσιμότητα δωματίου. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε τη φιλοξενία σας μέσω της Αστυνομίας ή των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας.

Δε μπορείς να κάνεις κράτηση εκ των προτέρων και δε θα είσαι πάντοτε σε θέση να εξασφαλίσεις διαμονή. Εάν αποφασίσεις ότι θέλεις να ζητήσεις διαμονή σε Χ.Φ, θα ζητηθεί το μικρό σου όνομα και οι ηλικίες των παιδιών που είναι μαζί σου. Θα χρειαστεί να δώσεις έναν αριθμό τηλεφώνου για να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σου Λειτουργός του Συνδέσμου.

Όταν τακτοποιηθούν κάποιες λεπτομέρειες σχετικές με την εισδοχή θα ενημερωθείς για το σημείο συνάντησης. Δε θα σου δοθεί απ’ ευθείας η διεύθυνση του Χ.Φ γιατί υπάρχει περίπτωση να σε παρακολουθούν. Όταν ενημερωθείς για τη διεύθυνση ή την περιοχή του Χ.Φ, είναι σημαντικό να κρατήσεις αυτές τις πληροφορίες για τον εαυτό σου.

Τι μπορώ να πάρω μαζί μου στο χώρο φιλοξενίας;

Πάρε μαζί σου αυτά που χρειάζονται για τις άμεσες ανάγκες εσάς και των παιδιών σας.

Τι δε μπορώ να πάρω μαζί μου στο Χώρο φιλοξενίας;

Ο Χ.Φ δεν έχει μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, συνεπώς δε θα μπορείς να πάρεις μαζί σου μεγάλα αντικείμενα όπως έπιπλα αλλά ούτε και κατοικίδια.

Για πόσο μπορώ να παραμείνω στο χώρο φιλοξενίας;

Ο χρόνος διαμονής στο καταφύγιο θα αξιολογηθεί ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου.  

Κατά τη διάρκεια παραμονής στο Χ.Φ μπορείς να συνεχίσεις, εάν είναι δυνατόν, να εργάζεσαι ή να αναζητάς νέα εργασία.

Πολλές γυναίκες μένουν σε Χ.Φ για να απέχουν από τη βία για κάποιο χρονικό διάστημα και για να βρουν χρόνο να σκεφτούν μακριά από οποιοδήποτε κίνδυνο. Μερικές φορές οι γυναίκες ίσως αποφασίσουν να επιστρέψουν στους συντρόφους τους ή να προχωρήσουν με νομικά μέτρα.


Σε κάθε περίπτωση η απόφαση είναι ΔΙΚΗ ΣΑΣ.

 


Στατιστικά ΧΦ Λευκωσίας (2015)

Bοήθεια σε άτομο που δέχεται βία
Βοήθεια σε άτομο που ασκεί βία
Ανέγερση Χώρου Φιλοξενίας
Xρήσιμοι σύνδεσμοι

Πληρωμή ετήσιας συνδρομής €20

Δωρεά μέσω Paypal

 
WAKE App