Πλανο διαφυγης - Association for the Prevention and Handling of Violence in the Family
222

Πλανο διαφυγης

Άρχισες να σκέφτεσαι πώς μπορείς να σχεδιάσεις το πλάνο της δικής σου ασφάλειας και ευτυχίας; Εάν περιμένεις από τον/την κακοποιητικό/ή σύντροφό σου να αλλάξει και προσπαθείς περισσότερο να τον/την ευχαριστείς, αυτό δε θα δουλέψει. Ενημερώσου για τις διαθέσιμες πηγές που υπάρχουν στην περιοχή σου για τα άτομα που δέχονται ενδοοικογενειακή βία. Όταν θα είσαι ασφαλής και δε θα είναι παρόν ο/η κακοποιητικός/ή σύντροφος, τότε κάλεσε τη γραμμή στήριξης 1440. Μίλησε για όσα σου συμβαίνουν, μάθε τα διακιώματά σου και διερεύνησε τις επιλογές σου για να προστατέψεις τον εαυτό σου.

 1. Προσδιόρισε τον βαθμό σωματικής δύναμης του/της συντρόφου σου για να μπορείς να υπολογίσεις το ρίσκο του δικού σου σωματικού κινδύνου, καθώς και των παιδιών σου.
 2. Βρες ασφαλή σημεία του σπιτιού όπου υπάρχουν τρόποι διαφυγής. Εάν χρειαστεί, προσπάθησε να μεταφερθείς σε αυτά τα σημεία.
 3. Απέφυγε να τρέξεις προς τα σημεία που είναι τα παιδιά, καθώς ο/η σύντροφός σου μπορεί να πληγώσει και αυτά.
 4. Εάν η κακοποίηση είναι αναπόφευκτη, προσπάθησε να κάνεις τον εαυτό σου μικρό στόχο. Μαζέψου σε μια γωνιά του σπιτιού σαν μια μπάλα με το πρόσωπό σου προστατευμένο και με τα χέρια σου να καλύπτουν κάθε πλευρά του κεφαλιού σου και τα δάκτυλα των χεριών σου ενωμένα.
 5. Εάν είναι δυνατόν, να έχεις πρόσβαση σε τηλέφωνο όλες τις ώρες της ημέρας και να γνωρίζεις αριθμούς βοήθειας. Εάν η ζωή σου είναι σε κίνδυνο κάλεσε την αστυνομία.
 6. Μίλησε σε άτομα της εμπιστοσύνης σου (φίλους, γείτονες, συγγενείς) για την κατάσταση και ανέπτυξε σχέδιο με ποιους τρόπους θα ζητήσεις βοήθεια.
 7. Μάθε στα παιδιά σου πώς να παίρνουν βοήθεια. Καθοδήγησέ τους να μην εμπλέκονται όταν είναι σε εξέλιξη περιστατικό κακοποίησης. Βρες μια λέξη κωδικό για τα παιδιά που θα σημαίνει ότι θα πρέπει να ψάξουν για βοήθεια ή να φύγουν από το σπίτι.
 8. Πες στα παιδιά σου ότι η βία δεν είναι ποτέ δικαιολογημένη, έστω και αν κάποιος που αγαπούν είναι βίαιος. Πες τους ότι ούτε εσύ, ούτε τα ίδια φταίνε ή είναι η αιτία για τη βία που δέχονται και πως όταν κάποιος είναι βίαιος, είναι σημαντικό να προστατεύονται.
 9. Εξασκήσου στο πώς να διαφεύγεις με ασφάλεια. Εξασκήσου μαζί με τα παιδιά σου.
 10. Δημιούργησε πλάνο για το τι θα κάνεις σε περίπτωση που τα παιδιά μιλήσουν στον σύντροφο/σύζυγο ή αν ο σύντροφος/σύζυγος μάθει για το σχέδιό σας.
 11. Κράτησε όπλα και μαχαίρια κλειδωμένα σε σημεία όσο το δυνατό περισσότερο απρόσιτα.
 12. Απόκτησε τη συνήθεια να σταθμεύεις το αυτοκίνητο σε σημείο που μπορείς να διαφύγεις και να έχει πάντα καύσιμα.
 13. Προσπάθησε να μη φοράς κασκόλ ή μακριά κοσμήματα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να σε στραγγαλίσουν ή να σε τραυματίσουν.
 14. Δημιούργησε αρκετές πιθανές αφορμές για να φεύγεις από το σπίτι, διαφορετικές ώρες της μέρας και νύχτας.

 

Σχέδιο ασφαλείας με τα παιδιά

Αν είσαι σε μια κακοποιητική σχέση, ένα σχέδιο ασφαλείας πρέπει να εμπεριέχει τρόπους που τα παιδιά σου μπορούν να προστατευτούν, όταν υπάρχει βία στο σπίτι. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι αν η βία αρχίσει να κλιμακώνεται πρέπει να αποφύγεις να τρέξεις προς στα παιδιά, επειδή ο/η σύντροφός/σύζυγός σου μπορεί να τα βλάψει και αυτά.

Πλάνο ασφαλείας για τη βία στο σπίτι

 • Δίδαξε τα παιδιά πότε και πώς να καλούν την άμεση δράση (199 ή 112)
 • Καθοδήγησε τα παιδιά να φύγουν από το σπίτι, αν είναι δυνατό, όταν η βία αρχίζει να κλιμακώνεται και ενημέρωσέ τα πως να μεταβούν σε ασφαλές μέρος.
 • Βρες μια λέξη-κωδικό που μπορείς να τους λες όταν χρειάζεται να φύγουν από το σπίτι σε περίπτωση ανάγκης και βεβαιώσου ότι γνωρίζουν πως δεν πρέπει να αναφέρουν σε άλλους τι σημαίνει η λέξη αυτή.
 • Στο σπίτι: Ορίστε ένα δωμάτιο στο οποίο μπορούν να πηγαίνουν όταν είναι φοβισμένα και κάτι που μπορούν να σκέφτονται όταν φοβούνται.
 • Καθοδήγησε τα παιδιά να μείνουν μακριά από την κουζίνα, το μπάνιο και άλλα σημεία στο σπίτι όπου υπάρχουν αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως όπλα.
 • Δίδαξέ τα ότι παρόλο που θέλουν να προστατεύσουν το γονιό τους δεν πρέπει ποτέ να παρεμβαίνουν.
 • Βοήθησέ τα να κάνουν μια λίστα με ανθρώπους που νιώθουν άνετα να μιλήσουν και να εκφραστούν.
 • Ενέπλεξέ τα σε θεραπευτικά εργαστήρια για παιδιά. Μπορείς να αποταθείς στον Δήμο που διαμένεις για πληροφορίες και στον Σύνδεσμο για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια.

 

Πλάνο ασφαλείας για επισκέψεις χωρίς επίβλεψη

Εάν έχεις χωρίσει από έναν/μια σύντροφο με κακοποιητική συμπεριφορά και ανησυχείς για την ασφάλεια των παιδιών όταν επισκέπτονται τον/την πρώην σύντροφο, ανέπτυξε ένα πλάνο ασφαλείας για να επωφεληθούν τα παιδιά κατά τις επισκέψεις.

Σκέψου με τα παιδιά σου (εάν είναι αρκετά μεγάλα) ιδέες για το πώς μπορούν να παραμείνουν ασφαλή χρησιμοποιώντας τον ίδιο τρόπο εάν γινόταν στο δικό σου σπίτι. Βοήθα να αναγνωρίσουν πώς μπορούν να βρουν το τηλέφωνο, πώς μπορούν να φύγουν από το σπίτι και σε ποιον μπορούν να πάνε.

Εάν είναι ασφαλές, δώσε στα παιδιά ένα κινητό για να χρησιμοποιήσουν στις επείγουσες καταστάσεις, όπως για να καλέσουν το 199, ένα γείτονα ή εσένα εάν χρειάζονται βοήθεια.

Σχεδιασμός για ασφαλή πραγματοποίηση της επικοινωνίας των παιδιών με τον άλλο γονέα

Μπορείς να έχεις κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο μαζί σου για την πραγματοποίηση της επικοινωνίας των παιδιών με τον άλλο γονέα.

Συναισθηματικό πλάνο ασφαλεία: Σκέψου μια δραστηριότητα πριν την πραγματοποίηση της συνάντησης για να είσαι ήρεμος/η και κάτι μετά τη συνάντηση. Επικεντρώσου στον ευατό ή στα παιδιά σου, όπως για παράδειγμα να πάτε σε ένα πάρκο ή να κάνετε μια διασκεδαστική δραστηριότητα.

Ενημέρωσε τα παιδιά σου ότι δε φταίνε γι’ αυτό που συμβαίνει και ότι δεν το προκάλεσαν αυτά. Πες πόσο τα αγαπάς και ότι τα στηρίζεις ό,τι και αν συμβεί. Πες ότι θες να τα προστατέψεις, γι’ αυτό πρέπει να έχετε ένα πλάνο για τις επείγουσες περιπτώσεις. Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως όταν φτιάχνεις το σχέδιο ασφαλείας με τα παιδιά σου, μπορεί να μεταφέρουν αυτές τις πληροφορίες στον άλλο γονέα, το οποίο θα κάνει την κατάσταση πιο επικίνδυνη (πχ «Η μαμά είπε να κάνουμε αυτό όταν θυμώσεις.»). Όταν συζητάς για το σχέδιο ασφαλείας με τα παιδιά σου χρησιμοποίησε φράσεις όπως «Δοκιμάζουμε αυτό το σχέδιο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης» αντί το «Δοκιμάζουμε αυτό το σχέδιο σε περίπτωση που η μαμά/ο μπαμπάς γίνει βίαιος».

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος αλλαγής η οποία μπορεί να είναι γεμάτη ενθουσιασμό, αλλά να χρειάζεσαι συναισθηματική στήριξη από τον σύντροφό σου, πιθανή οικονομική στήριξη, βοήθεια για την προετοιμασία του παιδιού και πολλά άλλα.

Εάν ο σύντροφος σου είναι συναισθηματικά ή σωματικά κακοποιητικός προς εσένα, αυτή η περίοδος αλλαγής μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδος για τις γυναίκες που βρίσκονται σε κακοποιητικές σχέσεις, καθώς η βία συχνά αρχίζει ή αυξάνεται κατά τη διάρκειά της.

Πώς μπορείς να πάρεις βοήθεια

Εάν είσαι έγκυος, τότε το ρίσκο αυξάνεται κατά την κακοποίηση. Εάν είσαι σε σπίτι με σκάλες, προσπάθησε να μείνεις στο ισόγειο. Εάν δέχεσαι επίθεση πάρε τη θέση του εμβρύου, είναι μια βοηθητική τακτική για να αποτρέψεις περεταίρω τραυματισμούς.

Οι επισκέψεις στον γιατρό είναι μια καλή ευκαιρία για να συζητήσεις την κατάσταση που βιώνεις στη σχέση σου.

Εάν ο σύντροφός σου πηγαίνει μαζί σου στις επισκέψεις στο γιατρό, προσπάθησε να βρεις μια στιγμή / αφορμή (π.χ όταν θα εξετάζεσαι σε άλλο δωμάτιο) για να μιλήσεις ιδιαιτέρως.

Ετοιμασία για να φύγεις:

Λόγω του ότι η βία μπορεί να αυξηθεί όταν κάποιος προσπαθήσει να φύγει, πιο κάτω θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες:

 1. Κράτησε οποιοδήποτε αποδεικτικό στοιχείο της σωματικής κακοποίησης, όπως φωτογραφίες των τραυμάτων.
 2. Κράτησε ημερολόγιο όλων των βίαιων περιστατικών, κατέγραψε τις ημέρες ή/και ώρα, τα γεγονότα και τις απειλές, εάν είναι δυνατόν. Κράτησε τα σε ασφαλές μέρος.
 3. Μάθε πού μπορείς να αποταθείς για βοήθεια. Πες σε κάποιον τι συμβαίνει.
 4. Εάν είσαι τραυματισμένος/η πήγαινε στον κυβερνητικό γιατρό και ανέφερε τι σου συμβαίνει. Ζήτα να καταγράψουν την επίσκεψή σου και να σου δώσουν χαρτί επιβεβαίωσης.
 5. Κάνε πλάνο με τα παιδιά σου και αναγνώρισε ένα ασφαλές μέρος γι΄αυτά, ένα δωμάτιο με κλειδαριά ή το σπίτι κάποιου φίλου για βοήθεια. Καθησύχασέ τους ότι η δουλειά τους είναι να παραμείνουν ασφαλείς, όχι να σε προστατέψουν.
 6. Απόκτησε δεξιότητες εργασίας ή παρακολούθησε όσα περισσότερα μαθήματα μπορείς.
 7. Προσπάθησε να μαζέψεις και να φυλάξεις χρήματα ή ζήτα από κάποιο φίλο ή συγγενικό πρόσωπο που εμπιστεύεσαι να φυλάει αυτά τα χρήματα για σένα.

 

Όταν φύγεις:

Σχεδίασε πώς και πότε θα φύγεις γρήγορα. Πριν φύγεις σιγουρέψου ότι έχεις τα πιο κάτω:

Είναι απαραίτητο φεύγοντας από το σπίτι να περάσεις από τον πλησιέστερο αστυνομικό σταθμό της περιοχής σου και να αναφέρεις ότι φεύγεις από το σπίτι σου μαζί με τα παιδιά λόγω ενδοοικογενειακής βίας.

Πιστοποιητικά

 • Πιστοποιητικό γέννησης των παιδιών και το δικό σου.
 • Χρήματα ή πιστωτικές κάρτες στο όνομά σου.
 • Κάρτες κοινωνικής ασφάλισης.
 • Άδεια οδηγού.

 

Νομικά χαρτιά

 • Διατάγματα που εκδόθηκαν.
 • Άδεια εργασίας και παραμονής.
 • Διαβατήρια.
 • Άδεια γάμου.
 • Χαρτιά διαζυγίου και κηδεμονίας.
 • Αποδεικτικά σχολείου.
 • Ασφάλεια υγείας.

 

Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης

 • Πλησιέστερου ατυνομικού σταθμού.
 • Οικογένειας, φιλικών, συγγενικών προσώπων.
 • Πλησιέστερο νοσοκομείο/πρώτες βοήθειες.
 • Πλησιέστερος χώρος φιλοξενίας.

 

Άλλα

 • Φάρμακα.
 • Κινητό τηλέφωνο.
 • Ρούχα για σένα και τα παιδιά.
 • Χρήματα έκτακτης ανάγκης.

 

Αφού φύγεις:

 • Άλλαξε τις κλειδαριές και τον αριθμό τηλεφώνου σου.
 • Άλλαξε τη διαδρομή για τη δουλειά σου και του σχολείου των παιδιών.
 • Ενημέρωσε το σχολείο για την κατάσταση.
 • Εάν έχεις διάταγμα για περιοριστικά μέτρα, κράτησε ένα αντίγραφο μαζί σου για όλες τις ώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες ανέτρεξε στην κατηγορία ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ της ιστοσελίδας μας.

Το πιο πάνω κείμενο είναι από την ιστοσελίδα http://www.thehotline.org/help/

@Copyright – The National Domestic Violence Hotline

Comments(222)

 1. Reply
  Larryder says

  DoubleBitcoin – Double your bitcoin in 24 hours – Professional Bitcoin Doubler Platform.
  Click : https://earnx2btc.com

 2. Reply
  Jeffreynah says

  Account with 1000 Active Followers Cheap 100 Real BUY NOW

  mouse click the following website page
  https://sellaccs.net

  PM
  Skype & Telegram : congmmo
  ICQ : @652720497
  Email : accsmarket.net@gmail .com

  Thanks U

 3. Reply
  Doublebtc-nox says

  Invest bitcoin double your bitcoins within 12 hours
  Before make an investment on double your bitcoin in 24 hours system, please read about plan features & then select which plan is best for your investment.
  Click Here : https://doublebtc.net

 4. Reply
  RussellbeS says

  2009 LEGIT SELLER 50 AGED TWITTER ACCOUNT COMBO PACK 5 YEARS AND ABOVE INSTANT DELIVERY

  you could try here
  https://sellaccs.net

  Contact
  Skype & Telegram : congmmo
  ICQ : @652720497
  Email : accsmarket.net@gmail .com

  THX!

 5. Reply
  ugitoobawom says

  ygr.magz.domviolence.org.cy.ovd.gj

 6. Reply
  ividipineti says

  jpl.stkd.domviolence.org.cy.agl.nb

 7. Reply
  RonaldHek says

  Make Your Bitcoin Double In Just 12 Hours.
  The website promises to double your bitcoin with no human intervention required. Our system is fully automated it only needs 12 hours to double your bitcoins.
  Click to : https://coin2x.org

 8. Reply
  Austinbop says

  Invest ETHEREUM double your ETHEREUMs within 12 hours
  Before make an investment on double your ETHEREUM in 24 hours system, please read about plan features & then select which plan is best for your investment.
  Click Here : https://ether2x.net

 9. Reply
  Richardnem says

  Now this bitcoin double your bitcoins. Double Your Bitcoin Free. Ledger offers the most safe wallets for Bitcoin, Ethereum, Ripple and other cryptocurrencies.
  Click to : https://doublecoins.net

 10. Reply
  Brandonrinty says

  How to Double Your BITCOIN in 24 Hours or Less? ANY QUESTIONS? Click : https://bitdouble.net Profitable BITCOIN investments.

 11. Reply
  transurethral alprostadil says

  injectable ed drugs https://alprostadildrugs.com/ alprostadil suppository

 12. Reply
  vardenafil dosage says

  where to buy online vardenafil with out prescribed https://vegavardenafil.com/ vardenafil tablets 20 mg

 13. Reply
  sildenafil over the counter united states says

  order sildenafil 50 mg https://eunicesildenafilcitrate.com/ sildenafil buy nz

 14. Reply
  Austinbop says

  DoubleBTC.WIN – Double your ETHEREUM in 24 hours –
  Double your ETHEREUM in 24 hours equals to 100% profit a day that equals to 36,500% annual interest.
  Click to : https://ether2x.net

 15. Reply
  buy vardenafil over the counter with no pres. online says

  vardenafil price https://vegavardenafil.com/ buy vardenafil over the counter online

 16. Reply
  alprostadil injection demonstration video says

  how much alprostadil vials https://alprostadildrugs.com/ transurethral alprostadil

 17. Reply
  erectile dysfunction remedies says

  erectile dysfunction guide https://canadaerectiledysfunctionpills.com/ erectile means

 18. Reply
  sildenafil online buy india says

  sildenafil 50 coupon https://eunicesildenafilcitrate.com/ generic sildenafil no prescription

 19. Reply
  side effects of plaquenil says

  is erectile dysfunction psychological https://plaquenilx.com/ overcoming erectile dysfunction without drugs

 20. Reply
  priligy says

  dapoxetine tablets price buy priligy usa

 21. Reply
  clonidine hydrochloride says

  chloroquine amazon https://chloroquineorigin.com/ hloroquine

 22. Reply
  avanafil says

  avanafil cost avanafil india

 23. Reply
  DarrenHurse says

  “I’m pretty pleased to discover this website. I need to to thank you for your time due to this fantastic read!! I definitely appreciated every part of it and I have you saved as a favorite to see new stuff in your site.”
  נערות ליווי בראשון לציון
  gder4563

 24. Reply
  brimonidine says

  brimonidine side effects brimonidine side effects

 25. Reply
  cyclosporine says

  cyclosporine eye drops cyclomune 0.1% eye drops cost

 26. Reply
  brimonidine says

  brimonidine generic combigan uk

 27. Reply
  avana says

  avanafil cost avanafil

 28. Reply
  DarrenHurse says

  “May I just say what a relief to find someone who really understands what they are talking about on the web. You definitely understand how to bring a problem to light and make it important. More people should check this out and understand this side of your story. It’s surprising you aren’t more popular since you certainly possess the gift.”
  https://www.israelxclub.co.il/girls-cat/דירות-דיסקרטיות-בירושלים/

 29. Reply
  DarrenHurse says

  “Hey there! I just wish to give you a big thumbs up for your excellent information you have right here on this post. I am coming back to your blog for more soon.”
  ליווי בעכו

 30. Reply
  DarrenHurse says

  “Greetings! Very useful advice in this particular post! It’s the little changes that produce the largest changes. Thanks for sharing!”
  israel night club

 31. Reply
  DarrenHurse says

  “Nice post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon everyday. It’s always helpful to read through articles from other writers and practice a little something from other web sites.”
  נערות ליווי באשקלון

 32. Reply
  DarrenHurse says

  “Can I just say what a comfort to find somebody who actually knows what they’re talking about on the net. You definitely understand how to bring a problem to light and make it important. A lot more people should look at this and understand this side of the story. I was surprised that you are not more popular given that you certainly possess the gift.”
  https://www.israelxclub.co.il/girls-cat/דירות-דיסקרטיות-בתל-אביב/

 33. Reply
  DarrenHurse says

  “Excellent post. I definitely love this website. Thanks!

  נערות ליווי בחיפה

 34. Reply
  pharmaceptica.com says

  price of sildenafil 50mg https://www.pharmaceptica.com/

 35. Reply
  weed edible gummies says

  Fantastic blog. Cool.

 36. Reply
  Google says

  Below you will discover the link to some web-sites that we feel you’ll want to visit.

 37. Reply
  Google says

  We came across a cool web page that you just may possibly enjoy. Take a search should you want.

 38. Reply
  hydroxychloroquine side effects heart says

  chloroguine https://chloroquineorigin.com/# hydroxychoriquin

 39. Reply
  Davidrep says

  Great service. Good selection of accounts. The prices are reasonable, small. The quality is high, I was very pleased. I will definitely use the service again. I definitely recommend it!
  Click here
  https://accstores.com

 40. Reply
  hydroxychloroquine classification says

  hydroxy cloroquine https://plaquenilx.com/# plaquenil sulfate

 41. Reply
  Josuelow says

  Bán TWITTER CỔ REG 2009>2015 – Instagram accounts
  Click
  https://accs.vn

 42. Reply
  Google says

  Although internet websites we backlink to below are considerably not associated to ours, we really feel they’re in fact worth a go by, so possess a look.

 43. Reply
  hydroxychloroquine 200 mg high says

  used to treat malaria chloro https://chloroquineorigin.com/# hydroxychloriquine

 44. Reply
  Google says

  Always a significant fan of linking to bloggers that I enjoy but really don’t get a whole lot of link like from.

 45. Reply
  Google says

  Although internet websites we backlink to below are considerably not connected to ours, we feel they are essentially worth a go as a result of, so possess a look.

 46. Reply
  Google says

  Every as soon as inside a even though we select blogs that we study. Listed beneath are the latest web-sites that we pick.

 47. Reply
  hydroxchloriquine says

  choroquine https://chloroquineorigin.com/# chloroquine and plaquenil

 48. Reply
  zovre lioptor says

  I dugg some of you post as I thought they were very useful extremely helpful

 49. Reply
  Facebook Marketing says

  I simply couldn’t leave your site before suggesting that I extremely enjoyed the usual information a person provide in your guests? Is going to be again steadily in order to check up on new posts.

 50. Reply
  Affiliate Marketing says

  I simply couldn’t go away your web site prior to suggesting that I really loved the standard information an individual supply to your visitors? Is going to be back often in order to check up on new posts.

 51. Reply
  zovrelioptor says

  Yeah bookmaking this wasn’t a speculative conclusion outstanding post! .

 52. Reply
  SEO says

  I just could not go away your website before suggesting that I really enjoyed the usual info an individual provide to your guests? Is going to be again often to inspect new posts.

 53. Reply
  Google says

  Wonderful story, reckoned we could combine a couple of unrelated information, nonetheless genuinely really worth taking a search, whoa did one particular master about Mid East has got additional problerms as well.

 54. Reply
  Earn Online says

  I simply could not depart your website before suggesting that I extremely loved the standard info a person provide to your visitors? Is going to be again frequently in order to check out new posts.

 55. Reply
  Viagra says

  Cialis Farmacias Similares

 56. Reply
  tìm hiểu bán chó teacup poodle tphcm says

  I used to be very happy to search out this internet-site.I wanted to thanks on your time for this wonderful learn!! I undoubtedly having fun with every little bit of it and I’ve you bookmarked to check out new stuff you weblog post.

 57. Reply
  poodle tiny trắng đáng yêu says

  Thanks a bunch for sharing this with all of us you actually know what you are talking about! Bookmarked. Please also visit my site =). We could have a link exchange arrangement between us!

 58. Reply
  SEO says

  I simply could not go away your website before suggesting that I actually enjoyed the usual info an individual provide to your guests? Is going to be again frequently to inspect new posts.

 59. Reply
  Stromectol says

  Propecia Online Rogaine

 60. Reply
  Cottguado says

  https://buystromectolon.com/ – buy stromectol pills for scabies

 61. Reply
  free viagra prescription says

  viagra hombre y mujer

 62. Reply
  hydroxychloroquineOl says

  does hydroxychloroquine work hydroxychloroquine online hydroxyclorine

 63. Reply
  evenFoozy says

  Cialis

 64. Reply
  idennanab says

  Stromectol

 65. Reply
  manhwaland says

  Thanks-a-mundo for the article.Thanks Again. Great.

 66. Reply
  hydroxychloroquineOl says

  chloroquine hcl hydroxychloroquine sulfate tablets hydroxychlor side effects

 67. Reply
  ivermectin for chickens says

  Amoxicillin 500 Mg Safe Dosage

 68. Reply
  BorThorry says

  https://buytadalafshop.com/ – Cialis

 69. Reply
  Cottguado says

  https://buystromectolon.com/ – Stromectol

 70. Reply
  Google says

  Very couple of sites that come about to be in depth beneath, from our point of view are undoubtedly very well really worth checking out.

 71. Reply
  is furosemide a loop diuretic says

  Priligy Necesita Receta Medica

 72. Reply
  Money Online says

  Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you make running a blog look easy. The total look of your web site is magnificent, as neatly as the content!

 73. Reply
  SEO says

  Wow, marvelous weblog format! How lengthy have you ever been blogging for? you made blogging look easy. The whole look of your site is magnificent, as neatly as the content!

 74. Reply
  unicusa says

  https://buypriligyhop.com/ – priligy equivalent

 75. Reply
  hydroxychloroquine drugs says

  hydroxychloroquine for sale

 76. Reply
  Proorgert says

  Lasix

 77. Reply
  Idioriutt says

  Plaquenil

 78. Reply
  what is furosemide for says

  Will Alli Be Available Again Soon

 79. Reply
  hydroxychloroquineOl says

  hydro chloroquine plaquenil online hydroxychloroquine side effect

 80. Reply
  Dymnmoomy says

  Priligy

 81. Reply
  appaliect says

  http://buyplaquenilcv.com/ – Plaquenil

 82. Reply
  priligy reviews says

  Buying Tretinoin In Singapore

 83. Reply
  Dymnmoomy says

  Priligy

 84. Reply
  unicusa says

  http://buypriligyhop.com/ – how to take priligy

 85. Reply
  Proorgert says

  is lasix potassium sparing

 86. Reply
  chloroquin says

  what is hydroxychloroquine

 87. Reply
  Plaquenil says

  Xtane

 88. Reply
  zortilonrel says

  Hello. remarkable job. I did not expect this. This is a excellent story. Thanks!

 89. Reply
  Idioriutt says

  purchase hydroxychloroquine sulfate

 90. Reply
  zortilonrel says

  Simply wanna input that you have a very decent site, I like the design it really stands out.

 91. Reply
  appaliect says

  https://buyplaquenilcv.com/ – Plaquenil

 92. Reply
  bactrim side effects says

  trimethoprim side effects trimethoprim antibiotic

 93. Reply
  amerhooda says

  http://buylasixshop.com/ – lasix sale

 94. Reply
  zortilonrel says

  Great – I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 95. Reply
  amerhooda says

  http://buylasixshop.com/ – Lasix

 96. Reply
  generic chloroquine phosphate says

  plaquenil for rheumatoid arthritis

 97. Reply
  Dicdrurry says

  chloroquine cvs https://hydroxychloroquinex.com/ plaquenil coupon hydroxchloroquine

 98. Reply
  bactrim ds 800 160 says

  bactrim coverage https://bactrimhoprim.com/

 99. Reply
  isotretinoin says

  isotretinoina https://genisotretinoin.com/

 100. Reply
  ic hydroxychloroquine says

  hydroxychloroquine 200 mg high https://plaquenilx.com/# hcqs side effects

 101. Reply
  what does hydroxychloroquine treat says

  long term side effects of plaquenil https://plaquenilx.com/# hydroxychloroquine sulfate 200 mg oral tablet

 102. Reply
  Todocooro says

  gabapentin dosage for sleep

 103. Reply
  pharmaceptica says

  chloroquine antimalarial https://pharmaceptica.com/

 104. Reply
  900mg gabapentin says

  Amoxicillin And Clavulanate

 105. Reply
  accutane medication says

  accutane before and after how does accutane work

 106. Reply
  bactrim cream says

  trimethoprim sulfate and polymyxin b sulfate bactrim generic

 107. Reply
  Google says

  We like to honor many other internet internet sites around the internet, even when they arent linked to us, by linking to them. Under are some webpages really worth checking out.

 108. Reply
  UtitaMege says

  https://prednisonebuyon.com/ – buy prednisone canada online

 109. Reply
  Todocooro says

  gabapentin high

 110. Reply
  buy isotretinoine says

  accutane for acne roaccutane

 111. Reply
  modafinilprice says

  modafinil and alcohol modafinil online

 112. Reply
  Drenuah says

  https://buyneurontine.com/ – Neurontine

 113. Reply
  Drenuah says

  https://buyneurontine.com/ – gabapentin dosage for anxiety

 114. Reply
  isotretinoin says

  side effects of accutane how does accutane work

 115. Reply
  UtitaMege says

  https://prednisonebuyon.com/ – Prednisone

 116. Reply
  bactrim and alcohol says

  trimethoprim sulfamethoxazole bactrim ds

 117. Reply
  isotretinoine says

  accutane medication what is accutane

 118. Reply
  bactrim generic name says

  trimethoprim sulfamethoxazole trimethoprim for dogs

 119. Reply
  eryclekmnk says

  chloroquine for sale generic chloroquine

 120. Reply
  Keypelhmr says

  hydroxychloroquine cost what does hydroxychloroquine treat

 121. Reply
  erycleagrt says

 122. Reply
  eryclemitj says

  generic chloroquine phosphate plaquinol

 123. Reply
  eryclekrtf says

  https://hydroxychloroquin1mg.com/ hydroxychloroquine covid 19

 124. Reply
  Google says

  Usually posts some pretty fascinating stuff like this. If youre new to this site.

 125. Reply
  erycleqfqd says

  what does hydroxychloroquine do clorochina

 126. Reply
  Keypeuwvj says

  plaquenil for sle what is hydroxychloroquine sulfate

 127. Reply
  erycletzju says

 128. Reply
  eryclemjhi says

  plaquenil weight gain hydroxychloroquine sulfate 200mg

 129. Reply
  erycleadyv says

  hydroxychloroquine coronavirus chloroquine drugs

 130. Reply
  Botantero says

  Stromectol

 131. Reply
  Poellapal says

  Cialis

 132. Reply
  eryclepwjl says

  doctors for hydroxychloroquine https://hydroaralenus.com/

 133. Reply
  Keypelphl says

  does hydroxychloroquine side effects for hydroxychloroquine

 134. Reply
  shorten linkedin url says

  Wow, incredible blog format! How lengthy have you been blogging for? you made running a blog look easy. The total glance of your site is fantastic, let alone the content hitman

 135. Reply
  Stromectol says

  Roaccutane 5mg

 136. Reply
  eryclezpuq says

 137. Reply
  erycleckxm says

  https://hydroxychloroquinebnb.com/ hydroxychloroquine generic

 138. Reply
  Lakaltere says

  Cialis

 139. Reply
  erycleyhxc says

  do you need a prescription for hydroxychloroquine aralen

 140. Reply
  Shake Off Your Old Self says

  I truly appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thank you again! soyos

 141. Reply
  Google says

  Here is a good Weblog You may Come across Intriguing that we encourage you to visit.

 142. Reply
  eryclegnzg says

  hydroxyquine chloroquine for sale

 143. Reply
  Keypeklnz says

  is plaquenil an immunosuppressant cloroquina

 144. Reply
  Astodia says

  lasix overnight delivery

 145. Reply
  eryclecydc says

 146. Reply
  eryclelvkj says

  https://aralenquinesen.com/ plaquenil dosage

 147. Reply
  eryclelaqe says

  chloroquine quinine hydrochloride cream

 148. Reply
  Viagra says

  Levitra Generique En France Cialis

 149. Reply
  tiecymn says

  Priligy

 150. Reply
  Viagra says

  Kamagra 100 Gel Oral

 151. Reply
  QHHT says

  Quantum Healing Hypnosis Therapy

 152. Reply
  eryclelfwx says

  plaquenil para que sirve hydroxychloroquine for covid 19

 153. Reply
  Keypeslxe says

  chloroquine generic plaquenil medication

 154. Reply
  Dunkinrunsonyou.com says

  Your online site is profoundly useful to your viewers. Cheers with regards to submitting, kudos with respect to the many ideas.

 155. Reply
  www williams sonoma capitaone com says

  You possess a distinct inventiveness. Your writing skillfulness are extremely good. Kudos for sending web content online and training your users.

 156. Reply
  erycleyrxh says

 157. Reply
  eryclesjjc says

  chloroquin where can i buy hydroxychloroquine

 158. Reply
  erycleqiev says

  chloroquine prophylaxis what are the side effects of hydroxychloroquine

 159. Reply
  tiecymn says

  priligy prescription

 160. Reply
  Astodia says

  lasix over the counter

 161. Reply
  Beedada says

  buy prednisone online india

 162. Reply
  Keypeetxk says

  hydroxychloroquine ingredients hydroxychloroquine for sale

 163. Reply
  erycleltzn says

  chloroquine phosphate generic name plaquenil pregnancy

 164. Reply
  lasix loop diuretic says

  Alcobuse For Sale

 165. Reply
  Tntdrama activate roku says

  Hey just wanted to give you a quick heads up. The text in your article seem to be running off the screen in Chrome. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The design and style look great though! Hope you get the issue resolved soon. Cheers

 166. Reply
  eryclezone says

  is hydroxychloroquine over the counter hydroxychloroquine brand name

 167. Reply
  erycleovzw says

 168. Reply
  eryclejprr says

  is hydroxychloroquine an immunosuppressant chloroquine phosphate brand name

 169. Reply
  Beedada says

  buy prednisone withou prescription

 170. Reply
  Google says

  Here is a superb Blog You might Discover Interesting that we encourage you to visit.

 171. Reply
  eryclejtpv says

  hydroxychloroquine and zinc https://chloroquinesusa.com/

 172. Reply
  Keypecnmg says

  hydroxychloroquine drugs chloroquine buy

 173. Reply
  Get ink preferred invitation says

  Superb blog you have here but I was wondering if you knew of any discussion boards that cover the same topics discussed in this article? I’d really like to be a part of online community where I can get feedback from other experienced people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Cheers!

 174. Reply
  get chase slate invitation number says

  Hi, I think your website might be having browser compatibility issues. When I look at your blog site in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, very good blog!

 175. Reply
  erycleznxu says

  chloroquine dosage hydroxychloroquine buy

 176. Reply
  eryclexwfs says

  https://chloroquinesab.com/

 177. Reply
  Tnt drama on roku says

  Great blog! Do you have any suggestions for aspiring writers? I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally overwhelmed .. Any recommendations? Many thanks!

 178. Reply
  eryclehroq says

  hydroxychloroquine 200 mg tablet chloroquine for sale

 179. Reply
  Read this says

  Hey there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading through your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same topics? Thanks a ton!

 180. Reply
  Aainflight.com says

  Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and everything. But think about if you added some great images or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and clips, this website could definitely be one of the greatest in its niche. Wonderful blog!

 181. Reply
  Indigo apply now says

  Neat blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog stand out. Please let me know where you got your theme. Thanks a lot

 182. Reply
  Visit says

  Hey there just wanted to give you a quick heads up. The words in your post seem to be running off the screen in Opera. I’m not sure if this is a format issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The layout look great though! Hope you get the problem solved soon. Cheers

 183. Reply
  yourvervecard.com says

  Sweet blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Thanks

 184. Reply
  read says

  Great blog! Do you have any suggestions for aspiring writers? I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely confused .. Any ideas? Bless you!

 185. Reply
  www.mytjx.com says

  We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your website provided us with valuable information to work on. You’ve done an impressive job and our whole community will be thankful to you.

 186. Reply
  jetbluemastercard.com says

  Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

 187. Reply
  eryclewohf says

  hydroxychloroquine malaria plaquenil pill

 188. Reply
  Keypenpxz says

  hydroxychloroquine for sale chloroquine phosphate canada

 189. Reply
  www.startwatch.own.tv/activate says

  Keep functioning ,great job!

 190. Reply
  Click here says

  Hello. Great job. I did not expect this. This is a great story. Thanks!

 191. Reply
  Paramountnetwork activate says

  My husband and i were relieved Jordan could carry out his web research from your ideas he received from your weblog. It is now and again perplexing to simply find yourself offering instructions which often men and women could have been trying to sell. And we also recognize we now have the website owner to be grateful to for this. The most important explanations you made, the easy site navigation, the friendships you can help to foster – it’s most amazing, and it is aiding our son and the family know that that concept is interesting, which is unbelievably serious. Thank you for everything!

 192. Reply
  Google says

  Please take a look at the web sites we comply with, which includes this one, as it represents our picks through the web.

 193. Reply
  usbankrewardscard.com activate says

  Amazing blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers? I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely confused .. Any tips? Thanks a lot!

 194. Reply
  nha cai 12bet lua dao says

  Its like you read my thoughts! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you just could do with some to force the message home a bit, however instead of that, this is great blog. An excellent read. I’ll certainly be back.

 195. Reply
  Slabway foot and calf massager says

  Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your webpage? My blog site is in the exact same niche as yours and my visitors would genuinely benefit from some of the information you present here. Please let me know if this alright with you. Cheers!

 196. Reply
  Slabway Foot Massager Machine Review says

  I’m really loving the theme/design of your site. Do you ever run into any web browser compatibility issues? A small number of my blog audience have complained about my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Opera. Do you have any recommendations to help fix this problem?

 197. Reply
  erycleykwi says

  hydroxychloroquine 200 mg hydroxychloroquine warnings

 198. Reply
  visit says

  Does your website have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to shoot you an email. I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it grow over time.

 199. Reply
  Anker powerhouse II 400 charge time says

  I’m not sure why but this blog is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 200. Reply
  Anker powerhouse II 400 price says

  Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is wonderful, let alone the content!

 201. Reply
  eryclecdad says

 202. Reply
  Keypetpbv says

  chloroquine tablets do you need a prescription for hydroxychloroquine

 203. Reply
  eryclebivj says

  https://hydroxychloroquine30.com/ aralen medication

 204. Reply
  eryclewmnc says

  chloroquine walmart hydroxychloroquine covid

 205. Reply
  amex us magnet rsvp code says

  I really like what you guys are usually up too. This kind of clever work and coverage! Keep up the fantastic works guys I’ve you guys to blogroll.

 206. Reply
  shortening alternative says

  Wow, fantastic blog structure! How long have you ever been running a blog for? you make running a blog look easy. The overall look of your site is magnificent, let alone the content!

 207. Reply
  Skywestonline com says

  I’m truly enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Fantastic work!

 208. Reply
  visit says

  I just wanted to construct a message to appreciate you for all the marvelous strategies you are writing at this site. My prolonged internet look up has now been recognized with reasonable facts to share with my friends. I ‘d repeat that we readers actually are truly lucky to dwell in a notable website with many wonderful individuals with good methods. I feel extremely happy to have seen your webpage and look forward to tons of more awesome minutes reading here. Thanks a lot again for all the details.

 209. Reply
  visit says

  Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and all. Nevertheless think of if you added some great images or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and video clips, this site could definitely be one of the most beneficial in its niche. Amazing blog!

 210. Reply
  Skywestonline says

  Attractive section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Anyway Ill be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 211. Reply
  www.paramountnetwork.com/activate says

  Howdy! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok. I’m definitely enjoying your blog and look forward to new updates.

 212. Reply
  Www disneyplusbegin com says

  Hey would you mind stating which blog platform you’re using? I’m looking to start my own blog soon but I’m having a hard time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!

 213. Reply
  Paramountnetwork activate says

  I do agree with all the ideas you’ve presented in your post. They’re really convincing and will certainly work. Still, the posts are too short for newbies. Could you please extend them a little from next time? Thanks for the post.

 214. Reply
  Google says

  Just beneath, are various completely not connected websites to ours, on the other hand, they’re surely worth going over.

 215. Reply
  plaquenil classification says

  How To Last Longe

 216. Reply
  eryclesipl says

  how to make hydroxychloroquine hydroxychloroquine drugs

 217. Reply
  feng shui says

  You can definitely see your enthusiasm within the article you write.
  The arena hopes for more passionate writers such as you who aren’t afraid
  to say how they believe. At all times follow your heart.

 218. Reply
  bluebird.com/activate card says

  What i do not realize is actually how you’re not actually much more well-liked than you may be now. You are very intelligent. You realize therefore significantly relating to this subject, produced me personally consider it from a lot of varied angles. Its like women and men aren’t fascinated unless its one thing to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs great. Always maintain it up!

 219. Reply
  Bluebird activate new card says

  There are some attention-grabbing deadlines on this article however I dont know if I see all of them heart to heart. There’s some validity but I will take maintain opinion till I look into it further. Good article , thanks and we would like extra! Added to FeedBurner as effectively

 220. Reply
  Bluebird activate new card says

  Thanks a lot for sharing this with all of us you really know what you’re talking about! Bookmarked. Please also visit my website =). We could have a link exchange contract between us!

 221. Reply
  Seantee says

  buy hcq

 222. Reply
  www.getinkpreferred.com invitation number says

  Does your site have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it develop over time.

Post a comment