No comments yet

Χώροι Φιλοξενίας

Οι Χώροι Φιλοξενίας (Χ.Φ.) μας αποτελούν ένα ασφαλές μέρος προσωρινής διαμονής για γυναίκες και τα παιδιά τους που βρίσκονται σε άμεσο σωματικό και ψυχολογικό κίνδυνο από άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Ο Χ.Φ. είναι κάτι περισσότερο από ένα καταφύγιο ανάγκης.

Στον Χ.Φ. πραγματοποιούνται προγράμματα που έχουν ως στόχο τους την ενδυνάμωση των φιλοξενούμενων, ούτως ώστε να μπορέσουν ελεύθερα και χωρίς επίκριση να επισημάνουν τις ανάγκες τους και να κάνουν τις επιλογές τους για να σπάσει ο κύκλος της βίας. Η συμμετοχή στα προγράμματα αποτελεί προϋπόθεση για την παραμονή στον Χώρο Φιλοξενίας.

Η λειτουργία του Χ.Φ. διέπεται από αυστηρούς κανονισμούς για μια θετική συμβίωση των φιλοξενουμένων και αποσκοπεί στη διασφάλιση της ηρεμίας, της ασφάλειας και γενικά ενός ευχάριστου περιβάλλοντος για όλα τα άτομα.

Ο Χ.Φ. είναι ένα ασφαλές σπίτι στο οποίο οι γυναίκες και τα παιδιά τους που βιώνουν οικογενειακή βία μπορούν να διαμένουν προσωρινά. Παραχωρείται δωμάτιο τόσο στις γυναίκες, όσο και στα παιδιά τους. Οι υπόλοιποι χώροι του σπιτιού είναι κοινοί με τους άλλους φιλοξενούμενους και η διεύθυνση είναι εμπιστευτική. Αναμένεται από τις γυναίκες να υπογράψουν ένα συμφωνητικό έγγραφο το οποίο συμπεριλαμβάνει τους όρους διαμονής, καθώς και κανόνες αναγκαίους για τη διασφάλιση τόσο της δικής τους ασφάλειας, όσο και των άλλων.

Στην Κύπρο αυτή τη στιγμή λειτουργούν δύο Χ.Φ. για θύματα ενδοοικογενειακής βίας με την πρωτοβουλία του Συνδέσμου μας.

Η τηλεφωνική Γραμμή Στήριξης για θέματα Οικογενειακής Βίας 1440 (χωρίς χρέωση) μπορεί να σας ενημερώσει για τη διαθεσιμότητα δωματίου. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε τη φιλοξενία σας μέσω της Αστυνομίας ή των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας.

Δεν μπορείτε να κάνετε κράτηση εκ των προτέρων και δε θα είστε πάντοτε σε θέση να εξασφαλίσετε διαμονή. Εάν αποφασίσετε ότι θέλετε να ζητήσετε διαμονή σε Χ.Φ., θα ζητηθεί το μικρό σας όνομα και οι ηλικίες των παιδιών που είναι μαζί σας. Θα χρειαστεί να δώσετε έναν αριθμό τηλεφώνου, για να μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας Λειτουργός του Συνδέσμου.

Όταν τακτοποιηθούν κάποιες λεπτομέρειες σχετικές με την εισδοχή, θα ενημερωθείτε για το σημείο συνάντησης. Δε θα σας δοθεί απ’ ευθείας η διεύθυνση του Χ.Φ., γιατί υπάρχει περίπτωση να σας παρακολουθούν. Όταν ενημερωθείτε για τη διεύθυνση ή την περιοχή του Χ.Φ., είναι σημαντικό να κρατήσετε αυτές τις πληροφορίες για τον εαυτό σας.

Πάρτε μαζί σας μόνο τα απαραίτητα για τις αμεσες ανάγκες σας και των παιδιών σας.

Ο Χ.Φ. δεν έχει μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, συνεπώς δε θα μπορέσετε να πάρετε μαζί σσς μεγάλα αντικείμενα όπως έπιπλα, αλλά ούτε και κατοικίδια.

Ο χρόνος διαμονής στο καταφύγιο θα αξιολογηθεί ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Κατά τη διάρκεια παραμονής στο Χ.Φ. μπορείτε να συνεχίσετε, εάν είναι δυνατόν, να εργάζεστε ή να αναζητάτε νέα εργασία.

Πολλές γυναίκες μένουν σε Χ.Φ. ώστε να απέχουν από τη βία για κάποιο χρονικό διάστημα και για να βρουν χρόνο να σκεφτούν μακριά από οποιοδήποτε κίνδυνο. Μερικές φορές οι γυναίκες ίσως αποφασίσουν να επιστρέψουν στους συντρόφους τους ή να προχωρήσουν με νομικά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση είναι ΔΙΚΗ ΣΑΣ.

 

 

 

Post a comment