Τραγωδίες Aνηλίκων με Aριθμούς – Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια
Comments are off for this post

Τραγωδίες Aνηλίκων με Aριθμούς

Της Θεοδώρας Νικολάου, 
Εφημερίδα “ΑΛΗΘΕΙΑ”

 

Στο φως συγκλονιστικές ιστορίες: Από 16χρονα κορίτσια χρήστες ναρκωτικών, μέχρι και 8χρονους που καταγγέλλουν ότι τους μαχαίρωσαν οι γονείς τους – Από το 2012 μέχρι και το τέλος του 2016, τα ανήλικα παιδιά που έπεσαν θύματα περιστατικών βίας ανέρχονται στα 895. 

Συγκλονίζουν οι υποθέσεις που αφορούν ανήλικα παιδιά, είτε πρόκειται για περιστατικά βίας και κακομεταχείρισης, είτε ναρκωτικών. Μόλις σε μια ημέρα είδαν το φως της δημοσιότητας δύο νέες υποθέσεις που αφορούν παιδιά: η μια για μια 16χρονη χρήστη ναρκωτικών, που βρέθηκε λιπόθυμη στη Λήδρας στη Λευκωσία, και η δεύτερη για ένα οκτάχρονο αγόρι που κατήγγειλε ότι τον μαχαίρωσε η ίδια του η μητέρα. Εξελίξεις είχαμε χθες και στο ζήτημα του νεογνού που εγκαταλείφθηκε από τη μητέρα του έξω από το παλιό νοσοκομείο Λεμεσού, αφού με απόφαση δικαστηρίου το βρέφος δόθηκε προσωρινά σε ανάδοχη οικογένεια. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας από το 2012 μέχρι το τέλος του 2016, τα ανήλικα παιδιά που έπεσαν θύματα περιστατικών βίας στην οικογένεια, είτε σωματικής είτε ψυχικής, ανέρχονταν στα 895.

Συγκλονίζουν οι υποθέσεις που αφορούν ανήλικα παιδιά, είτε πρόκειται για περιστατικά βίας και κακομεταχείρισης, είτε ναρκωτικών. Μόλις σε μια ημέρα είδαν το φως της δημοσιότητας δύο νέες υποθέσεις που αφορούν παιδιά: η μια για μια 16χρονη χρήστη ναρκωτικών, που βρέθηκε λιπόθυμη στη Λήδρας στη Λευκωσία, και η δεύτερη για ένα οκτάχρονο αγόρι που κατήγγειλε ότι τον μαχαίρωσε η ίδια του η μητέρα. Εξελίξεις είχαμε χθες και στο ζήτημα του νεογνού που εγκαταλείφθηκε από τη μητέρα του έξω από το παλιό νοσοκομείο Λεμεσού, αφού με απόφαση δικαστηρίου το βρέφος δόθηκε προσωρινά σε ανάδοχη οικογένεια. Όλα αυτά συνέπεσαν την ίδια ημέρα με την επετειακή εκδήλωση που διοργανώθηκε για την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού που γιορτάζεται στις 20 Νοεμβρίου. Δυστυχώς, όμως, οι τρεις αυτές υποθέσεις δεν είναι κάτι που βλέπουμε πρώτη φορά, αφού σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας από το 2012 μέχρι και το τέλος του 2016, τα ανήλικα παιδιά που έπεσαν θύματα περιστατικών βίας, είτε σωματικής είτε ψυχικής, στην οικογένεια ανέρχονται στα 895.

Ο ΟΚΤΑΧΡΟΝΟΣ. Η πρώτη σοβαρή υπόθεση που είδε χθες το φως της δημοσιότητας διερευνάται από το Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Λεμεσού και αφορά την καταγγελία ενός οκτάχρονου αγοριού. Σύμφωνα με την καταγγελία, η 38χρονη μητέρα του φέρεται να τον μαχαίρωσε την περασμένη Δευτέρα. Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, ο ανήλικος εκμυστηρεύτηκε το συμβάν στο διευθυντή του δημοτικού σχολείου όπου φοιτά, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές. Ο μαθητής εξετάστηκε από ιατροδικαστή, ο οποίος διαπίστωσε ότι φέρει δύο εκδορές στο λαιμό και δύο εκδορές στο πόδι, οι οποίες προκλήθηκαν εσκεμμένα από αιχμηρό αντικείμενο. Οι αρχές, έλαβαν οπτικογραφημένη κατάθεση από τον ανήλικο στην παρουσία λειτουργού του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας, ενώ τέθηκε υπό τη φροντίδα και επίβλεψη λειτουργών του Τμήματος. Στην κατάθεση της προς τους ανακριτές της υπόθεσης, η μητέρα προέβαλε διάφορους ισχυρισμούς, μεταξύ των οποίων ότι το μαχαίρι έπεσε από τα χέρια της ενώ προσπαθούσε να το βάλει στο νεροχύτη. Κατηγορήθηκε και θα κλητευθεί αργότερα.

ΚΑΙ Η 16ΧΡΟΝΗ. Η δεύτερη υπόθεση που επίσης συγκλονίζει αφορά 16χρονο κορίτσι το οποίο εντοπίστηκε την Τετάρτη στην οδό Λήδρας σε λιπόθυμη κατάσταση μετά από χρήση ναρκωτικών και μεταφέρθηκε στις Πρώτες Βοήθειες. Πρόκειται για ανήλικη η οποία από τα πρώτα χρόνια της ζωής της, φιλοξενείται σε παιδικές στέγες ή ανάδοχες οικογένειες, ενώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο φιλοξενείται στη Στέγη Νεανίδων. Ωστόσο η νεαρή καταφέρνει και ξεφεύγει. Το περασμένο Σάββατο η 16χρονη έφυγε από τη Στέγη και εντοπίστηκε μετά την παρέμβαση της Αστυνομίας την Τρίτη, για να φύγει ξανά την Τετάρτη.

Η ανήλικη, αφού πήρε εξιτήριο από τις Πρώτες Βοήθειες, παραδόθηκε εκ νέου στη Στέγη Νεανίδων.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ. Το θέμα έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, γύρω από την έλλειψη κρατικών υποδομών για να υποστηρίξουν ανήλικους τοξικομανείς, ενώ μέχρι και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τόνισε την ανάγκη σφαιρικής αντιμετώπισης των αναγκών ουσιοεξαρτωμένων και δημιουργίας δομών, η οποία έχει ήδη διαγνωστεί, όπως είπε, από το κράτος. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας χθες στην επετειακή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού, με τίτλο “Ταυτότητα: Φορτίο ή Δικαίωμα;”, εξέφρασε το συγκλονισμό του για τις υποθέσεις που αφορούν ανήλικους. Αναφερόμενος στα βήματα που γίνονται από την κυβέρνηση, αναφέρθηκε στη δημιουργία κέντρου ασφαλούς νοσηλείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για ανήλικους που παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά, περιλαμβανομένων και των ανήλικων χρηστών. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι πρόσφατα εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέψει στο υπουργείο Υγείας τη δημιουργία και λειτουργία ξενώνα για ανήλικους ουσιοεξαρτώμενους χρήστες που θα στελεχώνεται με έμπειρους επαγγελματίες, οι οποίοι θα παρέχουν σφαιρική στήριξη, καθοδήγηση και προστασία σε αυτά τα ευάλωτα παιδιά.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ. Από πλευράς της η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, αναφερόμενη στο ζήτημα της έλλειψης δομών για ανήλικους χρήστες,, είπε πως το γραφείο της εδώ και χρόνια εισηγείται μια κλειστή δομή, όπου τα παιδιά, στη βάση της προστασίας τους και της διασφάλισης του συμφέροντός τους, να μπορούν να εισάγονται υποχρεωτικά. Ερωτηθείσα που “σκαλώνει” το θέμα, είπε ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των αρμόδιων υπευθύνων, εξηγώντας ότι η γνώμη των λειτουργών των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας είναι ότι δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικά και δε δίνουν καμιά λύση και απάντηση σε αυτό.

ΜΕΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. Όσον αφορά γενικά τα δικαιώματα του παιδιού, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, χθες έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα του Παιδιού στο χώρο της Υγείας, στην κύρωση της Σύμβασης Λαζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και στην ετοιμασία της Εθνικής Στρατηγικής για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση, τη σεξουαλική κακοποίηση και την παιδική πορνογραφία. Παράλληλα, στάθηκε στη δημιουργία του Σπιτιού του Παιδιού, ενώ μίλησε για οκτώ νομοσχέδια για τον εκσυγχρονισμό του Οικογενειακού Δικαίου που αφορούν στα παιδιά, τα οποία βρίσκονται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο, αλλά και για την ετοιμασία του νόμου που εγκαθιδρύει ένα σύστημα ποινικής δικαιοσύνης φιλικής προς τα παιδιά που βρίσκονται σε σύγκρουση με το Νόμο.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ. ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ.

Αυξητική τάση παρουσιάζουν χρόνο με το χρόνο τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Κύπρο με θύματα ανήλικα παιδιά. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας για τα έτη 2012 – 2016 τα ανήλικα παιδιά που κατήγγειλαν ότι έπεσαν θύματα περιστατικών βίας, είτε σωματικής, είτε σεξουαλικής, είτε ακόμα και ψυχικής, στην ίδια τους την οικογένεια ανέρχονταν στα 895. Συγκεκριμένα, το 2012 σε σύνολο 821 περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας τα 58 παράπονα έγιναν από ανήλικα αγόρια και τα 91 από ανήλικα κορίτσια, το 2013 σε σύνολο 862 περιστατικών άσκησης βίας στην οικογένεια, τα 68 παράπονα έγιναν από ανήλικα αγόρια και τα 70 από ανήλικα κορίτσια, το 2014 έγιναν 947 καταγγελίες με παραπονούμενους 60 ανήλικα αγόρια και 76 ανήλικα κορίτσια, το 2015 έγιναν 1028 καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας με παραπονούμενους 81 ανήλικα αγόρια και 94 ανήλικα κορίτσια, ενώ το 2016 από το σύνολο των 889 καταγγελιών τα 95 παράπονα έγιναν από ανήλικα αγόρια και τα 88 από ανήλικα κορίτσια. Την ίδια ώρα, αυξητική τάση παρουσιάζουν και οι καταγγελίες για βία στην οικογένεια εναντίον ανήλικων παιδιών. Σύμφωνα με την Αστυνομία, το 2016 καταγγέλθηκαν για τέτοια περιστατικά 57 αγόρια και 14 κορίτσια, ενώ το 2015 καταγγέλθηκαν μόλις 8 και το 2014 μόλις 12 ανήλικοι.

ΣΕ ΑΝΑΔΟΧΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟ ΝΕΟΓΝΟ

Σε ανάδοχη οικογένεια δόθηκε προσωρινά το βρέφος το οποίο εγκαταλείφθηκε από τη μητέρα του έξω από το παλιό νοσοκομείο της Λεμεσού στις 3 Νοεμβρίου. Η εν λόγω προσωρινή διευθέτηση έγινε μετά από έκδοση σχετικού διατάγματος από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού. Παράλληλα, η διερεύνηση της υπόθεσης συνεχίζεται με τη δέουσα προσοχή από το ΤΑΕ Λεμεσού, σε συνεργασία πάντα με όλες τις Αρμόδιες και εμπλεκόμενες στην υπόθεση Υπηρεσίες. Υπενθυμίζεται πως το αγοράκι εγκαταλείφθηκε από την ίδια του την μητέρα λίγες ώρες αφότου γεννήθηκε κάτω από μια καρέκλα έξω από το παλιό νοσοκομείο Λεμεσού. Το βρέφος εντόπισε ένας νοσηλευτής ο οποίος κάλεσε την Αστυνομία. Λίγες ώρες αργότερα η μητέρα του νεογέννητου παρουσιάστηκε στην Αστυνομία και παραδέχθηκε ότι εκείνη ήταν που άφησε το αγοράκι εκεί καθώς γέννησε μόνη στην τουαλέτα του σπιτιού της και είχε πανικοβληθεί. Ζήτησε μάλιστα να πάρει πίσω το παιδί της, χωρίς όμως αυτό να γίνει δεκτό από τις αρμόδιες αρχές, με αποτέλεσμα το παιδί να επέλθει υπό την ευθύνη του Γραφείου Ευημερίας.