ASAP 2.0 – Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια
Comments are off for this post

ASAP 2.0

Το έργο ASAP 2.0 αποσκοπεί στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των Θεραπευτικών προγραμμάτων για δράστες, μέσω της εφαρμογής μιας συστημικής προσέγγισης που βασίζεται στις πειραματικές μεθοδολογίες του έργου A.S.A.P. Το πρωτόκολλο συνεργασίας θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε 4 χώρες της ΕΕ, με στόχο την τυποποίηση της συνεργασίας μεταξύ των προγραμμάτων δραστών και των υπηρεσιών παροχής υποστήριξης προς τα θύματα, προωθώντας με τον τρόπο αυτό διαδικασίες και μεθοδολογίες που στοχεύουν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων δραστών και την ενίσχυση της προστασίας των θυμάτων (γυναικών και παιδιών).

 

Το αρχικό πρωτόκολλο του έργου A.S.A.P. που είχε προηγηθεί, θα αναβαθμιστεί ώστε να περιλαμβάνει:

  • Επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 σε δράστες, θύματα και τη διαδικτυακή θεραπεία και συνεργασία.
  • Την διαδικτυακή βία ως μια αναδυόμενη μορφή βίας η οποία πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την αξιολόγηση της επικινδυνότητας και των περιστατικών υποτροπής, καθώς και κατά την παροχή θεραπείας στους δράστες.
  • Δεοντολογικά και διαδικαστικά ζητήματα που προκύπτουν από την ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών.
  • Διασφάλιση της προστασίας των παιδιών, τόσο κατά την αξιολόγηση όσο και στη διαχείριση περιπτώσεων ενδοοικογενειακής βίας όπου εμπλέκονται παιδιά.

 

Για την επίτευξη των στόχων του, το έργο:

  1. Θα εκπαιδεύσει μέλη του προσωπικού των εταίρων μέσω αμοιβαίων δραστηριοτήτων ανάπτυξης ικανοτήτων.
  2. Θα αναβαθμίσει και θα βελτιώσει τα υφιστάμενα εργαλεία για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής βίας, της προστασίας των παιδιών και των ζητημάτων που σχετίζονται με τη νόσο COVID-19, συμπεριλαμβανομένου ενός μοντέλου συνεργασίας μεταξύ διάφορων εμπλεκόμενων φορέων
  3. Θα εφαρμόσει πιλοτικά το πρωτόκολλο για 1 έτος στην Ιταλία, Βουλγαρία, Ελλάδα και Κύπρο (με τουλάχιστον 100 δικαιούχοι).
  4. Θα αναπτύξει εθνικά προγράμματα ανάπτυξης ικανοτήτων με στόχο την αναβάθμιση του πρωτοκόλλου στις εμπλεκόμενες χώρες, εκπαιδεύοντας 120 επαγγελματίες.
  5. Θα αναπτύξει δράσεις διάχυσης για έργο και τα αποτελέσματα του, τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Το έργο θα προσφέρει:

  • Αναβαθμισμένα εργαλεία για τη συνεργασία μεταξύ των προγραμμάτων δραστών, των υπηρεσιών παροχής υποστήριξης προς τα θύματα και άλλων εμπλεκόμενων υπηρεσιών, διαθέσιμα στα αγγλικά, γερμανικά, βουλγαρικά, ελληνικά και ιταλικά.
  • Ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ικανοτήτων, το οποίο μπορεί να αναπαραχθεί σε ολόκληρη την ΕΕ.

Το έργο θα ενισχύσει τις ικανότητες των προγραμμάτων δραστών, των υπηρεσιών παροχής υποστήριξης προς τα θύματα και των εμπλεκόμενων φορέων για την εφαρμογή αποτελεσματικών συνεργασιών, τη βελτίωση της παρέμβασης προς τους δράστες και τη μείωση της επικινδυνότητας προς τα θύματα.