Eκεί που μπορείς να ακουστείς – Σύνδεσμος για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια
Comments are off for this post

Eκεί που μπορείς να ακουστείς

Της Αντρόνικας Π. Ιταλού, Λειτουργός Εκπαίδευσης και Εθελοντισμού ΣΠΑΒΟ
Εφημερίδα “Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ”, 09 Ιουλίου 2017

Ο ΣΠΑΒΟ ΑΝΕΠΤΥΞΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ, ΤΟΥΣ ΘΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Οι αναφορές για βία από άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος παρουσιάζουν μια συνεχή αύξηση τα τελευταία χρόνια. Ο Σύνδεσμος για την πρόληψη και αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), είναι ο μοναδικός στο νησί μας για τη στήριξη των πρωταγωνιστών ενδοοικογενειακής βίας.

Απαρχή του Συνδέσμου μας, μια ομάδα γυναικών το 1988, οι οποίες θέλησαν να βοηθήσουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, σε μια μικρή κοινωνία, όπου κυριαρχούσε η φράση “ό,τι γίνεται στο σπίτι μας παραμένει εκεί”. Δύο χρόνια αργότερα, σε Ιδρυτική Καταστατική Συνέλευση, ιδρύεται ο ΣΠΑΒΟ, ο οποίος μέχρι και σήμερα εργάζεται καθημερινά, εφοδιάζοντας την τοπική κοινωνία με όσα χρειάζεται, προκειμένου να μειωθούν τα περιστατικά εγκλημάτων εντός του οικογενειακού πλαισίου.

Προσανατολισμένος σε αυτόν τον στόχο, ο ΣΠΑΒΟ ανέπτυξε μια σειρά προγραμμάτων, προκειμένου να στηρίξει τα θύματα, τους θύτες και όσους θα ήθελαν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας. Τα κυριότερα προγράμματα, τα οποία λειτουργούν αυτήν τη στιγμή στον Σύνδεσμο, είναι τα ακόλουθα:

  1. Η γραμμή βοήθειας 1440
    Η γραμμή βοήθειας λειτουργεί 7 ημέρες την εδομάδα, 24 ώρες ημερησίως και είναι εντελώς δωρεάν. Η γραμμή στήριξης έχει ως πρωτεύοντες στόχους τη συμβουλευτική υποστήριξη σε άτομα που ασκούν ή/και που δέχονται βία, την ενημέρωση του κοινού για τα θέματα ενδοοικογενειακής βίας, την προώθηση καταγγελιών που αφορούν βία σε ανήλικους και την παραπομπή του κοινού στις κατάλληλες υπηρεσίες.
  2. Ο Χώρος Φιλοξενίας
    Ο ΣΠΑΒΟ λειτουργεί 2 Χώρους Φιλοξενίας (Χ.Φ.), στους οποίους φιλοξενούνται γυναίκες με τα παιδιά τους, θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Οι δυο Χ.Φ. προσφέρουν υπηρεσίες στήριξης, διαμεσολάβησης με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ψυχοθεραπείας και ανάπτυξης δεξιοτήτων στα άτομα που φιλοξενούνται. Η λειτουργία του Χ.Φ. διέπεται από κανονισμούς για μια θετική συμβίωση μεταξύ των φιλοξενουμένων και αποσκοπεί στο να εξασφαλίζεται η ηρεμία, η ασφάλεια και γενικά ένα ευχάριστο περιβάλλον.
  3. Ατομικά ραντεβού
    Οι ατομικς συναντήσεις, με εξειδικευμένο προσωπικό, προσφέρονται με στόχο τη στήριξη τόσο των θυμάτων όσο και των θυτών ενδοοικογενειακής βίας. Στο παρόν
    στάδιο η υπηρεσία αυτή προσφέρεται μόνο σε ενήλικες, οι οποίοι επιθυμούν να βελτιώσουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και να σπάσουν τον κύκλο της βίας. Οι ατομικές συναντήσεις παρέχονται στη Λευκωσία και την Πάφο και δεν έχουν κανένα κόστος.
  4. Γραμμή στήριξης 116000
    Ο ΣΠΑΒΟ, σε συνεργασία με τον οργανισμό Hope for Children, λειτουργούν από κοινού τη γραμμή στήριξης για εξαφανισμένα παιδιά, παρέχοντας στήριξη και συμβουλευτική στις οικογένειες των εξαφανισμένων παιδιών.
  5. Γραμμή στήριξης 116111
    Η πανευρωπαϊκή γραμμή στήριξης 116111 απευθύνεται αποκλειστικά σε παιδιά και εφήβους μέχρι 18 ετών. Η γραμμή αυτή αποτελεί κοινοπραξία του ΣΠΑΒΟ με τον οργανισμό Hope for Children και, όπως και η γραμμή 116000, παρέχεται εντελώς δωρεάν.
  6. Εκπαιδευτικά σεμινάρια
    Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια απευθύνονται τόσο στον γενικότερο πληθυσμό όσο και σε επαγγελματίες, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με το φαινόμενο της
    ενδοοικογενειακής βίας. Επιπλέον, μέσα από τα εκπαιδευτικά σεμινάρια, δίνεται η ευκαιρία εθελοντικής εμπλοκής με τον Σύνδεσμο και τις δραστηριότητές του.
  7. Ευρωπαϊκά προγράμματα
    Ο ΣΠΑΒΟ συμμετέχει ενεργά σε προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε., με στόχο την πιο αποτελεσματική παρέμβαση σε θέματα που αφορούν την ενδοοικογενειακή βία. Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα Working Along With Key Experts (WAKE) με τον ΣΠΑΒΟ ως συντονιστή του προγράμματος και τους παρακάτω εταίρους και συνεργάτες:
    – Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός
    – Εnoros Consulting LTD (Κύπρος)
    – The Portuguese Association for Victim Support (APAV – Πορτογαλία)
    – The Association for Battered and Sexual Abused Women (ADAVAS – Ισπανία)
    Συνεργάτες:
    – Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης
    – Υπουργείο Υγείας
    – Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων
    – Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού
    Κατά το πρόγραμμα εντοπίστηκαν οι δυσκολίες στη διεπιστημονική διαχείριση των θυμάτων βίας, την εκπαίδευση επαγγελματιών και τις προτάσεις για βελτίωση των υπηρεσιών ως προς την πιο αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών. Αποτέλεσμα του έργου ήταν η δημιουργία εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα, η οποία απευθύνεται σε επαγγελματίες και άλλους ενδιαφερόμενους, με στόχο την αποτελεσματική στήριξη θυμάτων βίας. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για κινητά android και apple και μπορείτε να τη βρείτε με την ονομασία WAKE-Working with Key Experts.

Στενή συνεργασία
Ο ΣΠΑΒΟ, ως μοναδικός οργανισμός σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας, έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με κρατικές υπηρεσίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων που απευθύνονται κοντά μας για βοήθεια. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΠΑΒΟ προωθεί προτάσεις για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τη βία στην οικογένεια, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και για βελτίωση των υπηρεσιών που ασχολούνται με το θέμα αυτό. Μέσα από τη μεγάλη πορεία του ΣΠΑΒΟ, οι δραστηριότητες και οι τομείς δράσης αυξήθηκαν με στόχο την ολιστική προσέγγιση και αντιμετώπιση της βίας στην οικογένεια. Παρ’ όλα αυτά το αρχικό μέλημα, η στήριξη των ατόμων που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία, δεν έχει αλλάξει, παρά μόνο έχει βελτιωθεί. Καθημερινά βρισκόμαστε εδώ προκειμένου να ακούσουμε αυτούς που θέλουν να μας μιλήσουν. Οι λειτουργοί του Συνδέσμου μπορούν να στηρίξουν, να πληροφορήσουν και να βοηθήσουν όσους θέλουν να μοιραστούν τη δική τους ιστορία, πίσω από τη δική τους κλειστή πόρτα.